Home -> Programma 2024

Deventer drukkerijdirecteuren dealden met duivelse dilemma’s in de 2e Wereld Oorlog.

Geachte dames en heren, leden van de Historische Vereniging Deventer,

Op zondag 28 april 2024 om 12.00 uur wordt in MIMIK een lezing gehouden over hoe Deventer drukkerijdirecteuren dealden met duivelse dilemma’s in de 2e Wereld Oorlog. De lezing wordt gegeven door Leo Enthoven. Drukkerijdirecteuren in ons hele land dealden tijdens de Tweede Wereldoorlog met duivelse dilemma’s, ook de bazen van de vijftien drukkerijen die Deventer in die tijd telden.

 • -  Hoe voorkomen wij dat de bezetter onze kostbare machines rooft en afvoert naar zijn Heimat?

 • -  Hoe voorkomen wij dat de bezetter onze personeelsleden deporteert?

 • -  Hoe ver gaan wij in het paaien van de bezetter om grondstoffen en elektriciteit te bemachtigen?

 • -  Gaan wij voor de nazi’s drukwerk verzorgen of niet?

  Het vorig jaar teruggevonden oorlogsdagboek van Hendrik Veldwachter van Drukkerij Ovimex geeft antwoorden op deze en heel veel andere vragen. Het is de eerste, en daardoor unieke, verslag uit de eerste hand van een drukkerijbaas en van zijn worsteling met morele en praktische vragen uit de zwarte nazi-jaren.

  Tevens maak ik u er op attent dat we zondag 30 juni 2024 het Deventer Jaarboek 2023 presenteren met een lezing van een auteur. Voorafgaand houden we onze Algemene Ledenvergadering.
  U krijgt hierover nog nader bericht.

  Ter attentie: alle lezingen worden op video opgenomen en deze kunt u terugkijken op onze website onder publicaties: www.historischeverenigingdeventer.nl

  Met vriendelijke groet, namens het bestuur, Ben Monsma, secretaris.