Home -> Programma 2020

Gecombineerde lezing door Henk van Baalen & Clemens Hogenstijn

Zondag 26 januari 2020 om 12.00 uur in de Oude Mariakerk:
Een gecombineerde lezing door Henk van Baalen en Clemens Hogenstijn;

Henk over zijn jubileumboek
'Met vooruitziende blik', over de geschiedenis van de parkeergarage achter de Hema, en

Clemens over zijn boek
'Deventer als hoofdstad van Overijssel. Een kaart van Overijssel met profiel van Deventer'

 

De heer Van Baalen zal ingaan op zijn boek 'Met vooruitziende blik, 40 jaar Centrumgarage Deventer', dat hij in 2018 samen met co-auteur de heer E.D.H. Boekel heeft geschreven. In de Deventer binnenstad sloegen ondernemers eind jaren zestig de handen ineen om een parkeergarage te laten bouwen, om bezoekers zo dicht mogelijk bij de winkels en bedrijven te laten parkeren, maar ook voor horeca- en theaterbezoek. Sindsdien heeft de mobiliteit zich enorm ontwikkeld. Daarop moest voortdurend worden ingespeeld. Een vooruitziende blik bleek absoluut nodig.

Onze voorzitter gaat met een PowerPointpresentatie in op die ontwikkeling. Aan de sanering van de binnenstad, de mannen van het eerste uur, de talrijke winkeliers en de garages die destijds meededen wordt aandacht besteed. Veel zaken zijn slechts een herinnering geworden, maar zorgen vast voor een feest der herkenning. Bijzondere foto's maken de presentatie zonder meer aantrekkelijk en zorgen ongetwijfeld voor veel kijk- en luistergenot.

Vervolgens zal ons medelid de heer Hogenstijn spreken over zijn boek 'Deventer als hoofdstad van Overijssel. Een kaart van Overijssel met een profiel van Deventer door Pieter van den Keere uit 1617'. In 1617 publiceerde de Amsterdamse cartograaf Pieter van den Keere een kaart van Overijssel en omliggende gebieden. Door het toevoegen van een profiel van Deventer en door de toelichting op de achterzijde van de kaart presenteert Pieter Deventer als hoofdstad van de provincie. Vanaf het midden van de 17de eeuw zouden nauwkeuriger en fraaiere kaarten van het gewest verschijnen. Maar juist het nog wat onbeholpen karakter maakt de kaart van Pieter van den Keere aantrekkelijk. De spreker zal de kaart behandelen in het kader van de geschiedenis van Overijssel en vooral van Deventer. Ook dit belooft een boeiende lezing te worden.