Home -> Programma 2019
'Op weg naar de Soos. Het beste van en nieuwe verhalen'.
Havenkwartier
Historische Speurtocht Deventer

'Op weg naar de Soos. Het beste van en nieuwe verhalen'.

Graag nodigen wij u uit voor de laatste lezing van dit jaar, gegeven door onze voorzitter, de heer
H.J. van Baalen, over zijn nieuwe boek 'Deventer Vertellingen (oud en nieuw). Op weg naar de soos'.
Zijn alter ego is de oude Hendrik van de Molen, immer genietend van zijn sigaartje en drankje, wiens tochten vaak eindigen in Sociëteit De Hereeniging. De oude Hendrik glimlacht voortdurend, terwijl de rook van zijn sigaar omhoog kringelt en een dagelijkse versnapering hem goed doet.
Zoveel mogelijk is geprobeerd om met nieuw fotowerk het boek nog aantrekkelijker te maken, want woord en beeld zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Verhalen over Doedeltje, de Boekenmarkt, het Oude Plantsoen, de Oude Begraafplaats, de Joodse Begraafplaats, enzovoorts, worden, indien mogelijk, met humor verteld.
De lezing zal plaatsvinden op zondag 3 november a.s. om 12.00 uur in de Deventer Buitensociëteit & Bowling De Worp aan de Twelloseweg 1A te Steenenkamer

Havenkwartier

Op zondag 1 september a.s. om 12.00 uur in Fooddock (de Zwarte Silo) Zuiderzeestraat 2 
Is onze vereniging te gast in het havengebied van Deventer dat de laatste jaren een zeer fraaie metamorfose heeft ondergaan. Het historische Havenkwartier is grotendeels in de periode 1920 -1960 ontstaan. Het eerste gebouw in de – destijds – nieuwe haven was de Zwarte Silo, die in 1924 werd gebouwd door de firma A. Lammers.

De oud-voorzitter van de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED), de heer Gijs van Elk, zal met behulp van een PowerPoint-presentatie de ontwikkeling van het Havenkwartier schetsen. Na de pauze zal met een aantal gidsen in het gebied worden gewandeld, zodat de ruimte waar nu plaats is voor ondernemers, horeca, kunst en cultuur kan worden bewonderd. Zonder twijfel zal het een interessante middag worden.


*Donateurs van het SIED zijn dan eveneens welkom om deze lezing bij te wonen.

 

Historische Speurtocht Deventer

Gezellig een paar uurtjes op stap met uw kleinkind(eren)?
De Historische Vereniging Deventer geeft u die gelegenheid op zondag 30 juni. Dan organiseren wij een spannende historische speurtocht over de pleinen van de Deventer binnenstad.

 

Veel kinderen vinden historische themas saai en droog. Interessant wordt het als ze de verhalen horen van iemand die uit eigen ervaring vertelt, vooral als dat opa of oma is. Kinderen luisteren graag naar verhalen en daar komt nog een extra dimensie bij: als kind kan je trots zijn op je opa en oma.

Hoe leuk is het niet om je kleinkind te vertellen overvroeger’? Deze speurtocht biedt daarvoor voldoende inspiratie. Een handig boekje helpt u daarbij.

 

Voor de kinderen is er tijdens de speurtocht genoeg te beleven in de vorm van leuke opdrachten, spelletjes en activiteiten. En natuurlijk onderweg een lekkere traktatie. En tot slot een diploma voor hem/haar om trots op te zijn.

 

Kom gezellig langs en maak er samen een onvergetelijke ochtend van. De route loopt via Lamme van Dieseplein, Stromarkt, Botermarkt, Nieuwe Markt, Grote Kerkhof, Brink naar het speelgoedmuseum, waar u deze dag als deelnemer van de speurtocht gratis naar binnen mag.

Meer info vindt u op www.opaenomadagdeventer.nl

 

Wij organiseren deze historische speurtocht samen met SOD, SIED en Deventer Verhaal.

 

Datum: zondag 30 juni

Vertrek: tussen 10.30-11.00 vanaf Bibliotheek Stromarkt

Duur van de tocht: ca 1,5 uur

Voor kinderen tot ca 12 jaar en de deelname gratis.

Reserveren is niet nodig. U bent van harte welkom.

Natuurlijk zijn ouders ook welkom.